torsdag 21 mars 2013

Assimilerad eller adoptions diaspora ?


Jag vill argumentera för att en majoritet av det svenska folket som ser sig själva som etniska svenskar anser att adopterade individer är assimilerade. Denna förväntning och förhoppning finns inte minst hos föräldrarna till de adopterade (Hübinette,välfärd nr.2 2007). Även Sverigedemokraterna anser att adopterade upptas i den svenska gemenskapen

 "Sverigedemokraterna definierar den svenska nationen i termer av lojalitet, gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur. Medlem av den svenska nationen kan man enligt vår uppfattning bli genom att antingen födas in den eller genom att senare i livet aktivt välja att uppgå i den.
Som infödd svensk räknar vi den som är född eller i tidig ålder adopterad till Sverige av svensktalande föräldrar med svensk eller nordisk identitet" (sverigedemokraterna.se).
Jag anser att det är problematiskt att tala i termer av assimilering och lojalitet när det kommer till "gruppen" adopterade då det enligt mig finns en adoptions diaspora. Denna diaspora består av sökandet efter en identitet och en kultur den adopterae inte har någon direkt kontakt med eller minne av.Khalid Khayati(2008) beskriver diaspora begreppet på följande sätt
"Today, the notion of diaspora is diffused in a wide-ranging semantic, conceptual and disciplinary space (Brubaker 2005). Its role is to illustrate the destiny of a large number of populations who are in a sense experiencing the condition of “home away from home”, “in-betweenness”, hybridity “between two cultures”, “double binds”, and so forth" ( Khalid Khayati,2008:13).
 Det jag ser som problematiskt är att den direkta omgivningen förväntar sig att den adopterade inte känner någon samhörighet med landet den adopterade kommer ifrån. Min erfarenhet av dessa diskussioner är att det finns en "gräns" för hur stor tillhörighet den adopterade får känna med andra adopterade och det land den adopterade kommer ifrån.  Detta lusteras inte minst av Sverigedemokraternas syn på assimilering  
" Ju mer en invandrares ursprungliga identitet och kultur skiljer sig ifrån den svenska nationens och ju större gruppen av invandrare är, desto svårare blir assimileringsprocessen. Detta är en av de primära orsakerna till att Sverigedemokraterna förespråkar en långsiktigt ansvarstagande och begränsad invandring, i synnerhet ifrån länder där kulturen och värdegrunden starkt avviker ifrån den svenska" (Sverigedemokraterna.se). 
Samhällets oförmåga att förstå ”gruppen” adopterades  identitets sökande och position i det svenska samhället låser enligt mig de adopterae i en position där de adopterade måste välja mellan att bli svensk eller söka sin rötter.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar